torsdag 30 maj 2013

Jónsdóttir & Güettler & Helmsdal nominerade till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur

Juryns nominering:

"Böckerna om det lilla och det stora monstret har fått en stor läsarkrets, både i Island och i andra länder. Med dessa 'mänskliga' monster har författarna skapat särdeles roliga och intressanta karaktärer som barn lätt kan känna samhörighet med och vuxna kan ha roligt åt. Monstrens inbördes förhållande är både vackert och komplicerat och i denna bok, som är den sjunde i raden, blir det bråk mellan monstren och saker är på väg att gå snett.

I Skrímslaerjur (Monsterbråk) visar sig många av seriens bästa drag. Bild och text flätas samman till en helhet – ett konstverk – från början till slut. På så sätt uppmuntras läsaren att avläsa bild och text som en helhet – just samspelet mellan dess två faktorer är särskilt väl och kreativt gjort.

Bokens text är enkel och blir en del av bildkonstverket med enkla bilder och formstarka collage samt med personer med tydliga karaktärsdrag, överdrivna ansiktsuttryck och yvigt kroppspråk. Böckernas klurighet och psykologiska djup når barnen både känslomässigt och intellektuellt." Läs mer här.

Vinnaren offentligggörs onsdagen den 30 oktober. Läs mer här.

Läs mer om författarna och deras böcker här.

Jónsdóttir & Güettler & Helmsdal nominerade till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur