Kevin Frato

Kevin Frato är född 1971 i Akron, Ohio. Efter att ha jobbat som bildlärare och konstnär i Philadelphia några år på 1990-talet, kom Frato till Sverige 1998. Han arbetar i dag som gymnasielärare i engelska och historia och frilansar som översättare och journalist. Numera negerkung är hans debutroman.

Såhär skriver Kevin Frato i sitt debutantporträtt:

Min storebror brukade kalla mig idiot och för det mesta hade han rätt.

Under hela min uppväxt delade vi rum, men trots det – eller kanske just därför – var vi ganska fåordiga mot varandra. Och när vi fick sänggavlar med inbyggda bokhyllor och läslampor, fick vi ännu en anledning att inte prata. Om kvällarna låg vi och läste oss igenom hela serier med pojkböcker. Bröderna Hardy. Tom Swift. Tom Quest. I brunt klotband med tjockt, gulnat papper och förlegade slanguttryck från 1930-talet. 
År ut och år in läste vi. När jag gick i högstadiet slutade min storebror att prata med mig över huvud taget, men vi fortsatte läsa. På kvällarna när han la upp boken på hyllan och släckte, gjorde jag likadant. Han var tre år äldre och jag läste allt som han läste. Det var mitt enda sätt att vara hans bror.
Varje dag efter skolan klättrade jag upp i äppelträdet bakom huset och läste. Senare blev det askträdet framför huset; jag klättrade så högt upp att jag kunde se ner i skorstenen och bortåt järnvägen. Min mor kom ut och viftade med en ridspö.
”Det där är livsfarligt! Om du inte kommer ner omedelbart så får du smäll!”
”Jag kommer aldrig ner så länge du står där!”
”Då låser jag dörren så du missar kvällsmaten!”
”Då ringer jag på tills ni släpper in mig!”
Min storebror kom ut. ”Han är en idiot. Låt honom vara.”
Jag läste tills jag inte längre fanns. Vi var fem barn i min familj. Men askträdet var mitt.

Många år senare ringde en förläggare hem till mig. När jag lagt på ringde jag min bror  på hans mobil. Han befann sig sju tidszoner bort, på jobbet på ett av världens största teknikföretag. Han är ingenjör, det är inte jag. Han reser mycket och läser fler sci-fi-böcker i veckan än jag läser om året. ”Oh. Okay”, sa han när jag berättade nyheten. Jag väntade en stund. Jag tänkte: Nu säger han det. Nu säger han att han hade fel angående mig. Tystnad. ”Okay”, sa han igen. Men det räckte. Det betydde att han fortfarande är min storebror.
Min roman Numera negerkung handlar om någon som förgäves längtar efter sin storebror. Den handlar om en kille från Philadelphia som skulle följt sin bror till krigets Irak, men som i stället hamnar i Jordbro. Ibland är han sig själv, ibland är han världens lataste höft-hopp stjärna. Boken handlar om USA, som en gång trodde sig vara storebror till resten av världen. Boken handlar om att komma till Sverige och se på sig själv såsom Sverige ser på en. Boken handlar om svenska som andraspråk. 
Svenska som andraspråk? 
Svenska är bokens andraspråk.

Ladda ner högupplöst författarfoto

Böcker av Kevin Frato

  • Numera negerkung