Ung i Grönland – ung i världen

Starkt och berörande om identitet

Ung i Grönland – ung i världen är en samling no­vell­er av och för ung­domar. Tio grönländska författarämnen berättar om kam­­­p­en för att få fot­fäste i till­varon, att tro på sitt eget vär­­de, den första häf­tiga förälskelsen, kär­lek­en till någon av det egna könet, resan ut i världen för att vidga sin horisont och mycket annat.

De tio bidragen deltog i en tävling som utlystes av Nordiska rådet för att stärka skrivlusten bland unga, potentiella författare. Ungdomarna fick skri­va upp till tjugo sidor på grönländska eller dan­ska under temat ”Ung i Grönland, ung i världen”.

Förutom de tio vinnarnas noveller innehåller boken en kort presentation av författarna. Den är också illustrerad med målningar från elever på Konstskolan i Nuuk. Novellerna står i den svenska utgåvan först på det språk de ursprungligen är skrivna på, grönländska eller danska, och sedan följer den svenska översättningen av Ninni Holmqvist.

 

Ladda ned högupplöst omslag

Ladda ned högupplöst omslag i 3D

 

Pressröster om Ung i Grönland – ung i världen:

"Grönländska ungdomsböcker är vi inte bortskämda med i Sverige, men nu har det kommit en som inte bara är för utan även av ungdomar ... Dramatiska historier i en främmande miljö, men med en universell problematik." Opsis Barnkultur

"Resultatet, på temat 'Ung i Grönland – ung i världen', blev engagerade, känslofulla berättelser ... som de flesta ungdomar kan känna igen sig i. Deras liv och språkbruk idag, med mobiler och moderna medier, samspelar intressant med det traditionella arvet och aktuella samhällsproblem." BTJ

Läs artikeln i Kristianstadsbladet om Ung i Grönland – ung i världen här.

 


  • 190 x 225 mm, 285 sidor
  • Utgivning: September 2013
  • ISBN: 978 91 7355 342 1
  • Översättare: Ninni Holmqvist
  • Omslag av: Ivalu Risager

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Ung i Grönland – ung i världen