Christina Hesselholdt

Kranielådan

Hon kallade sig själv jag-1, det fanns fyra till. Om de bara hade yttrat sig en åt gången hade hon lätt kunnat leva lyckligt med dem, men det var alltid flera samtidigt: jag-2, som vill bryta upp och gå någon annanstans, som vill dansa och dricka för mycket vin och röka för många cigarretter och prata tills siste man segnar ner; jag-3, som alltid skickar iväg kroppen på straffexerciser, kurer, kliniker, fotvård, tandrensningar, vill göra apelsinhud till persikohy igen, men vet att ingenting gör någon nytta och att det bara går åt ett håll; jag-4, som vill stanna och få ut det bästa av det och göra sitt yttersta och aldrig säga elaka saker högt; jag-5, som står för musiken: det stilla ljudet av gnisslande tänder.

Vem var det översta jaget, hur kunde hon vara säker på att det var hon och inte jag-5? Var hon bara den som hushöll åt dem och höll ihop dem, deras skrikande och tjatande mamma? Någon kallade det tänkande eller själens stilla samtal med sig själv, men stilla var det inte.

Kranielådan är ett centralt verk i Christina Hesselholdts författarskap. Här blir vi presenterade för de olika ”jag” som alla finns inuti Agneta – i hennes kranielåda. De diskuterar med varandra, kommer med olika impulser. Ibland önskar Agneta att alla rösterna skulle tystna.

Lyssna på första kapitlet!


  • 130 x 210 mm, 135 sidor
  • Utgivning: Maj 2009
  • ISBN: 978 91 7355 095 6

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Kranielådan

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt är född 1962 och är sedan debuten 1991 med romanen Køkkenet, Gravkammeret og Landskabet en tongivande författare i Danmark. Hon skriver både för barn och vuxna. Hon är utbildad på Författarskolan i Köpenhamn där hon också varit verksam som lärare. Ladda ner högupplöst författarfoto Fotograf: Robin Skjoldborg ”Det är ett fascinerande författarskap som tar sin början i den strama minimalismen, men som efter hand blir alltmer flerskiktat och svårplacerbart.” Magnus Haglund i Göteborgs-Posten ”Det är så kul att en av Danmarks intressantaste författare nu finns på svenska.” Ulrika Milles i Dagens Nyheter Läs mer

Fler böcker av Christina Hesselholdt

  • Camilla and the Horse

  • Det tokiga katthuset

  • Den giriga skarven

  • En trädgård utan slut

  • Du, mitt du

  • Onde morbror snigelätare