Eva Borgström

Kärlekshistoria

I 1800-talets Sverige var normen för människors kärlek enkel. Den existerade bara mellan man och kvinna, något annat var inte tänkbart. Eller var det så? 1800-talet innebar också genombrottet för moderna tankar om sexualitet och könsroller. Något vi tydligt ser i seklets progressiva litteratur.

Kärlekshistoria åskådliggör Eva Borgström hur kärlek mellan kvinnor skildrades hos sex svenska författare: Fredrika Bremer, Carl Jonas Love Almqvist, Vilhelmine Zahle, Mathilda Roos, August Strindberg och Ellen Key. Vad skrev de, och hur? Hur reagerade omvärlden på de ickenormativa inslagen i författarnas ofta digra och populära utgivning? Om detta, och mycket annat handlar Kärlekshistoria.


  • 155 x 228 mm, 360 sidor
  • Utgivning: 2008
  • ISBN: 978 91 7355 036 9

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Kärlekshistoria

Eva Borgström

Eva Borgström är docent i litteraturvetenskap och en av den svenska queerforskningens pionjärer. Hon har bland annat skrivit om drottning Kristina, om romantikens kvinnobilder, om några av det svenska 1800-talets stora romanförfattare och om tvärvetenskaplig genusforskning. Eva Borgström är bosatt i Göteborg. Ladda ner högupplöst författarfoto Fotograf: Per-Anders Hurtigh Läs mer

Fler böcker av Eva Borgström

  • Den moderna homofobin