Katarina Frankel

Johannas modiga idé

Vem är modigast, den som gör farliga saker utan att vara rädd eller den som gör det hon eller han är mest rädd för att göra? De flesta brukar tycka att den som känner rädsla men övervinner den är modigast och det är precis på det sättet Johanna är modig.

Johanna är tolv år och som ungdomar är mest: hon bor med sin mamma och pappa, storebror och lillasyster och en hund, hon går i skolan där hon har vänner och fiender och en hemlig kärlek. Men en sak skiljer Johanna från andra ungdomar: hon har ett funktionshinder. Johannas modiga idé är en berättelse om vad som kan hända när några ungdomar bestämmer sig för att satsa allt på att själva försöka förändra sin situation. Med hjälp av några förstående vuxna, men främst drivna av sin vilja att bli sedda som sig själva och inte som sina samlade symptom lyckas Johanna och hennes vänner ändra sina skolkamraters hållning. Det krävs mod, inte minst av Johanna som tar initiativet till alltihop och som vågar påstå att det som ter sig som vardagliga tråkningar faktiskt har att göra med något så stort som mänskliga rättigheter.

Precis som i sin första bok, Nästan ikapp – trots handikapp, utgår författaren från sina egna erfarenheter som funktionshindrad när hon beskriver vad det innebär att ständigt bli betraktad som ett problem istället för en mänsklig möjlighet. Utgångspunkten är intervjuer som författaren har gjort med ungdomar som har olika typer av funktionshinder om deras erfarenheter, glädjeämnen och vardagsproblem.

 

Pressröster om Johannas modiga idé:

”Läsvärt och tänkvärt för alla åldrar.” Kommunalarbetaren

"Frankels bok är skriven med glöd, kunskap och uppriktighet.” Göteborgs-Posten

”Har en viktigt uppgift att fylla som underlag för diskussion i klassrummet.”
Svenska Dagbladet


  • 5 CD
  • Utgivning: Maj 2007
  • ISBN: 978 91 7355 005 5

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Johannas modiga idé

Katarina Frankel

Katarina Frankel är född 1965 och utbildad församlingsassistent och fritidsledare. Katarina föddes med en CP-skada som bland annat medfört svagheter i höger kroppshalva och svårigheter med rumsuppfattningen. Hon debuterade som ungdomsförfattare med Johannas modiga idé. Hon bor i Lund, har tidigare givit ut boken Nästan ikapp - trots handikapp och arbetar som föredragshållare för både unga och äldre. Ladda ner högupplöst författarfoto Läs mer