Håkan Lindquist

I ett annat land

Aleks är fjorton år och bor med sin familj på en flyktingförläggning i den svenska småstaden Dalshed. Familjen har flytt från krig och förföljelse i sitt hemland. Aleks får låna en cykel och på den utforskar han trakterna kring flyktingförläggningen. På cykelturerna träffar han några av invånarna i Dalshed. Och precis som hemma i Dripolja finns här både vänliga och hänsynslösa människor. På sina cykelturer lär han sig mycket om människorna, om livet och om sig själv. Han inser vikten av att tillhöra ett sammanhang:

"En plötslig insikt drabbade honom, en svindlande insikt som fick det att gå runt i huvudet: vi finns bara till i relation till andra människor. Om vi mister alla vänner, släktingar och bekanta, om vi inte längre befinner oss i en omgivning där vi betyder något för de andra, så är vi ingenting."

Aleks tampas med minnen han bär med sig från sitt hemland. Både de goda och de onda minnena gör ont. Han tyngs av skuldkänslor över att ha överlevt kriget när så många andra han tyckete om har försvunnit. De vuxna runt omkring honom vill att han ska berätta om sina upplevelser. Men var börjar man när tankarna och drömmarna känns som ett otäckt virrvarr? Och vad kan han berätta? Tål hans nya vänner att höra sanningen? Långsamt, varsamt vågar Aleks minnas och berätta. I boken träffar vi också Kjell, Dagmar, Lisa och Niklas. Alla har sin egen historia som format dem. När de möter Aleks tvingas de fundera över sina liv och ta itu med egna rädslor.


  • 135 x 190 mm, 162 sidor
  • Utgivning: Augusti 2006
  • ISBN: 978 91 89680 67 8

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
I ett annat land

Håkan Lindquist

Håkan Lindquist debuterade 1993 med romanen Min bror och hans bror, en berättelse som hittills utkommit på ett tiotal språk och i många nya upplagor. Efter den följde romanerna Dröm att leva, Om att samla frimärken och I ett annat land, samt novellsamlingen Nära vatten. Han har skrivit noveller och artiklar som publicerats i svenska och utländska tidskrifter och antologier, samt librettot till operan William med musik av kompositören B. Tommy Andersson som uruppfördes i Vadstena sommaren 2006. Lindquist har också översatt, bland annat lyrik av den brittiske poeten Robin Robertson och den polske poeten Tadeusz Dąbrowski. Håkan Lindquist är född 1958 i Oskarshamn och bosatt i Stockholm och Berlin. Ladda ner högupplöst författarfoto Läs mer

Fler böcker av Håkan Lindquist

  • Regn och åska

  • Om att samla frimärken