Baby Halder

Från mörker till ljus

Från fattigdom och barnäktenskap till författare!

Från mörker till ljus berättar Baby Halder om sitt liv som flicka och ung kvinna i Västbengalen och New Delhi i Indien. Vid tolv års ålder gifts hon hastigt bort med en vuxen man. Innan hon fyllt fjorton får hon sitt första barn. Hon har själv fått gå några år i skolan och kan läsa och skriva lite grand. Nu kämpar hon för att hennes barn ska få en ordentlig skolgång och ett drägligt liv. Efter ett hårt liv i de fattiga delarna av staden Durgapur tar hon med sig barnen och reser till Delhi. Mannen har misshandlat henne en gång för mycket.

När hon i trettioårsåldern skriver denna starka berättelse om sitt liv är hon en ensamstående trebarnsmor och arbetar i andra människors hem. En av hennes arbetsgivare upptäcker förvånat att tjänsteflickan kan läsa – hon står och smygläser i böckerna hon ska damma. Han uppmuntrar henne att skriva om sitt liv.

Hennes berättelse har blivit en stor succé i flera länder. Den har översatts från bengali till bl.a. engelska (A Life Less Ordinary), flera indiska språk och franska.


  • 135 x 210 mm, 232 sidor
  • Utgivning: Augusti 2008
  • ISBN: 978 91 7355 074 1

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Från mörker till ljus

Baby Halder

Baby Halder föddes 1974 i Murshidabad i Västbengalen och bor i New Delhi. I boken Från mörker till ljus berättar hon om sitt liv som tjänsteflicka och ensamstående trebarnsmor i Indien. Då en av hennes arbetsgivare upptäckte att hon skrev om sina erfarenheter uppmuntrades hon till att skriva en bok. Boken publicerades 2002 på hindi och två år senare på bengali blev en storsäljare på båda språk. Den är sedan dess översatt till bl.a. engelska, tyska och franska. Ladda ner högupplöst författarfoto Läs mer