Kenneth Olof Filipsson

Främmande makt

1981 går den sovjetiska ubåten U137 går på grund i Karlskrona skärgård. Ett år senare inträffar Hårsfjärdenincidenten. Svensk militär släpper sjunkbomber och spränger minor, medan den samlade världspressen väntar på att den främmande ubåten ska tvingas upp till ytan.

Ronny Ohlsson är olycklig och uttråkad. Hans fru har lämnat honom och hans arbete på Försvarets materielverk är dammigt och ointressant. Hans kollega Åke hittar hemliga uppgifter om ubåtskränkningarna på 1980-talet. Ronny lovar att ta en titt på ubåtsdokumenten under semestern på Cypern.

På hotellet tar en kvinna kontakt med honom. Morgonen därpå upptäcker Ronny att hon har stulit de hemligstämplade dokumenten och när han återvänder till Stockholm är Åke försvunnen. Tänk om dokumenten dolt något riktigt stort och farligt? Ronny börjar forska i saken. Men det finns många som inte vill att sanningen kommer fram. Makthavarna i bakgrunden döljer inte bara sanningen om ubåtskränkningarna utan även något betydligt värre som följt i dess spår.

Främmande makt är en initierad spionroman av hög klass. Vi kliver in i maktens korridorer och ser med vilken cynisk logik som internationellt näringsliv, politiker och i vissa fall kriminella nätverk samverkar.


  • 228 x 155 mm, 360 sidor
  • Utgivning: Augusti 2008
  • ISBN: 978 91 7355 082 6

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Främmande makt

Kenneth Olof Filipsson

Kenneth Olof Filipsson är född 1962 och har arbetat på Utrikesdepartementet och andra myndigheter. Han bor med sin familj i Stockholmsområdet. Läs mer