Mats Ahlstedt

Den röda damcykeln

En drogpåverkad man hugger ihjäl sin fru med en yxa medan parets barn låser in sig i badrummet. Det ser ut att vara ett sorgligt rutinfall för kommisarie Sören Högström och hans kollega Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg, men det blir mer komplicerat när Wallinder upptäcker att mördaren för tio år sedan begick samma brott, då i närvaro av sin numera 17-åriga dotter. Dottern är försvunnen och Wallinder börjar söka efter henne, utan att förstå att hon utsätter sig själv för livsfara.

Samtidigt dyker en ung flicka plötsligt upp hos Oskar Lagerström, en lätt alkoholiserad och deprimerad änkling som fortfarande sörjer den trafikolycka som kostade hans fru och dotter livet tio år tidigare, en olycka som han själv orsakade. Den unga flickan flyr från något och har ingenstans att bo. Hon vägrar att tala om vad hon heter och Oskar kallar henne Felicia efter sin dotter. Men vem är hon? Och varför hittar han en röd damcykel i trädgården? Är det bara en slump att den ligger där eller har den något att göra med den bok Oskars fru publicerade precis före olyckan, en bok med namnet ”Den röda damcykeln”, om mäns våld mot kvinnor?

Den röda damcykeln är en roman om de tysta offren. De som får leva med skammen och vetskapen om att vara barn till en mördare. Och om alla de barn som ingen bryr sig om – tills någon börjar utnyttja dem.

 

Pressröster om Den röda damcykeln:

”Det här är en välskriven bok som är svår att lägga från sig.”
Eva Högkvist, Dalademokraten

”En spännande, underhållande och tänkvärd historia.”
Veit G:son Berg, BTJ

"Jag är glad att jag till slut tog mig tid att läsa Den röda damcykeln /.../ för den goda och varma ton som genomsyrar boken. Det känns som att här handlar det om riktiga levande människor, inga cyniska snutschabloner, viljelösa offer eller parodiska skurkar." Lotta Bergström, Hallands Nyheter

”För mig är det första mötet med Fatima Wallinder ... ett möte som ger mersmak.”
Liv Beckström, Kommunalarbetaren

 

 


  • 178 x 110 mm, 477 sidor
  • Utgivning: Maj 2008
  • ISBN: 978 91 7355 070 3

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Den röda damcykeln

Mats Ahlstedt

Mats Ahlstedt tillbringade sina första år på en prästgård i Jämtland innan familjen flyttade till Göteborg, där hans pappa bland annat arbetade som fängelsepräst. Det var förmodligen då ett frö såddes till det som många år senare skulle bli en hel serie romaner om ond, bråd död. Ladda ner högupplöst författarfoto Fotograf: Snezana Vucetic Bohm Läs mer

Fler böcker av Mats Ahlstedt

  • Dockmakarens dotter

  • Dödsängeln

  • Violinisten

  • Dömd för livet

  • Mordet på Ragnhildsholmen