Madame Nielsen/Nielsen/Claus Beck-Nielsen

Claus Beck-Nielsen (1963-2001). En biografi

En dag i december år 2000 tog författaren Claus Beck-Nielsen bort det karakteristiska "Beck" från sitt namn, han gav upp sin lägenhet, fru och barn och gick ut på gatan som Claus Nielsen, mannen utan personnummer. Det blev början på en tragedi.

Biografin Claus Beck-Nielsen (1963-2001) är ett försök att berätta hur det kan gå så illa som det går. I flera månaders tid lever han på gatan som papperslös. Till mndigheterna säger han att han förlorat minnet. Det hela kulminerar i att en kvällstidning uppmärksammar fallet och publicerar en bild på uteliggaren Nielsen med texten "Är det någon som känner den här mannen?"

Den persona som började som ett konstprojekt tar gradvis större och större plats. Till slut blir det omöjligt att svara på frågan: Vem är Claus Beck-Nielsen?

Förvaltaren av Claus Beck-Nielsens liv och verk, Das Beckwerk, är idag en av nordens mest kompromisslösa kulturprojekt.

 

Pressröster om Claus Beck-Nielsen:

"En märklig och kompromisslös bok om iscensättande, identitet, kärlek, sorg och desperation."
Linn Ullman

 


  • 135 x 210 mm, 213 sidor
  • Utgivning: September 2009
  • ISBN: 978 91 7355 113 7

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Claus Beck-Nielsen (1963-2001). En biografi

Madame Nielsen/Nielsen/Claus Beck-Nielsen

Madame Nielsen är dansk författare, konstnär, performanceartist, dramatiker och musiker. I sina tidigare liv har Madame Nielsen verkat och skrivit under andra namn. Först som Claus Beck-Nielsen, som 2003 skrev bort sig själv ur världen med boken Claus Beck-Nielsen (1963-2001) – En biografi , och därefter i tio år som namnlös ledare av konstverksamheten Das Beckwerk, som bl.a. blev berömt för deras intervention i världens brännpunkter i Irak, Afghanistan, Iran, USA og Egypten. Det resulterade bland annat i Nielsens storstilade forsök att skriva en parallell världshistoria genom trilogin Självmordsaktionen, Suveränen och Store Satans Fall. Självmordsaktionen utkom på svenska och blev 2006 nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. 2014 kom Mina möten med de verkliga författarna skriven… Läs mer

Fler böcker av Madame Nielsen/Nielsen/Claus Beck-Nielsen

  • Den oändliga sommaren

  • Mina möten med de verkliga författarna

  • Självmordsaktionen