Gittan Jönsson, Staffan Lindström

Byn som byggde hoppet

Följ med på en fantastisk resa tillsammans med Staffan Lindström och Gittan Jönsson som i text och teckningar berättar om segelfartyget Hoppet som föddes ur en vision och blev verklighet.

En gång i tiden fanns det många segelfartyg i Brantevik, men det var först på 1990-talet som det första började byggas i byn. Ett viktigt projekt som inte bara handlade om att bevara traditioner för en sjöfarande bygd, utan också om att bygga ett hopp om en framtid för nya generationer i en av Sveriges många avfolkningsorter.

Sydsvenska Dagbladets och Skånska Dagbladets söndagsläsare kunde under flera år följa bygget genom Staffan Lindströms artiklar, och konstnären Gittan Jönssons teckningar. Den unika berättelsen om segelfartyget Hoppet är nu samlad i en vacker bok, utformad av en av Sveriges främsta formgivare, HC Ericson.

Stort format, genomgående illustrerad.


  • 297 x 210 mm, 160 sidor
  • Utgivning: Oktober 2004
  • ISBN: 978 91 89680 38 8

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Byn som byggde hoppet

Gittan Jönsson

Gittan Jönsson är konstnär och illustratör. Född i Helsingborg och utbildad på Konstfack 1967-1972. 1993 flyttade hon från Stockholm till Brantevik. Förutom ett stort antal separatutställningar med måleri runt om i Sverige, och många offentliga utsmyckningsprojekt, har hon illustrerat texter i bl.a. DN, Sydsvenskan, Kamratposten, Kvinnobulletinen, Ordfront Magasin och Vi. Läs mer

Staffan Lindström

Staffan Lindström kommer från Uppsala och har arbetat som journalist i drygt 30 år. De första 20 åren som anställd på Uppsala Nya Tidning, varav de sista tio som utrikesredaktör. Därefter har han arbetat för många dagstidningar som frilansjournalist, bland andra Aftonbladet och Sydsvenskan, bl.a. med bevakning av kriget i Somalia. Initiativtagare till skeppsbygget i Brantevik. Läs mer