Kristina Hård

Alba

”Min första rymdfärd var en sofistikerad tonårsrevolt. Istället för att stå med tummen längs långtradartyngda motorleder tog jag steget ut i universum. Jag ljög om min ålder, fejkade mitt förflutna och låtsades vara någon annan. Sedan dess har jag räknat tiden. Min son är sexton jordår nu, tror jag. Hans far är inte längre i livet, åtminstone inte i detta livet, i detta universum. Så lite vi visste, så fyllda av vetenskaplig prestige, när vi drog på oss våra skyddsdräkter, klev ut från bergets innanmäte till solskenet och fann oss stå uppe på en främmande högplatå. Från en kaotisk Jord till en avlägsen, eftersatt och glest befolkad del av den här planeten. Hade allt blivit annorlunda om vi tagit kontakt med dem från början?”

Alba ingår i en forskningsgrupp som har färdats till en okänd planet. Gruppen består av en udda samling människor, som har svårt att hantera varandra och utsattheten i den nya världen. Tillsammans ska de föra hem fakta om planeten, men påfrestningarna är oanat svåra. Gradvis förstår gruppen att ruinstaden, som de bosatt sig i, är byggd av en högtstående kultur och alla har förväntningar på planetens befolkning. Men när de väl står öga mot öga med invånarna blir mötet brutalt och allt förändras.

Kristina Hårds debutroman är en cynisk framtidsvision där en utarmad Jord tvingar mänskligheten ut i rymden med målet att finna nya världar att kolonisera. Tanken var att göra det annorlunda den här gången, men egoism och opportunism gör att de mörka kapitlen i människans historia oundvikligen upprepar sig.


  • 228 x 155 mm, 234 sidor
  • Utgivning: Mars 2009
  • ISBN: 978 91 7355 093 2

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Alba

Kristina Hård

"När man dör hamnar man på den plats man tänkte på i dödsögonblicket. Därför ska man alltid gå runt med en bra historia i huvudet." Så tänkte Kristina Hård om döden när hon var liten, och den tanken har aldrig helt lämnat henne, inte heller historierna och behovet att skapa med ord, bilder och flöden. Sin inspiration hämtar Kristina Hård ofta från resor. Tillsammans med man och söner har hon besökt många unika ställen: hon har sökt efter sjörövarstränder runt Boston, vandrat genom hundratals labyrinter över hela världen och jagat exoskelett från cikador i fyrtiograders värme. Ladda ner högupplöst författarfoto Fotograf: Ulla Alderin Läs mer

Fler böcker av Kristina Hård

  • Himalayabreven