Pär Lagerkvist

Aftonland

En illustrerad utgåva av Pär Lagerkvists Aftonland. Illustrationerna är tryckta i Paris av konstnären Maja Lisa Engelhardt, textsidorna i Danmark, och verket handinbundet i Danmark. Efterordet är skrivet av Henrik Wievel, kulturredaktör på Weekendavisen.

Pär Lagerkvist (1891–1974) tillhör Sveriges främsta författare. Han debuterade 1912 och reste under 20-talet runt i Frankrike och Italien och kom tillbaka till Stockholm 1930, där han skrev Bödeln som varnar för nazismen. 1940 valdes Pär Lagerkvist in i Svenska Akademin, 1951 belönades han med Nobelpriset i litteratur och 1953 utkom hans sista diktsamling Aftonland.

Maja Lisa Engelhardt är dansk, men tillbringade några år av sin barndom utanför Marstrand. Hon tillhör Danmarks mest kända konstnärer och har regelbundet utställningar i Danmark, Frankrike och USA. Hon är djupt fascinerad av Pär Lagerkvists författarskap, och har gjort ett stort antal originalmålningar till Aftonland.

 

Pressröster om Aftonland:

"I natt vaknade jag 3.55 och då läste jag Pär Lägerqvists 'Aftonland' från 1953, hans sista diktsamling, väldigt bra." Marie Lundström, Lundströms bokradio Sveriges Radio P1

"Aftonland är ett tröstande vackert konstaterande av livets outgrundliga mysterium."
Eva Dahlgren

"Denna handbundna utgåva är en verklig raritet." PABLO

 


  • 153 sidor, 240 x 285 mm
  • Utgivning: September 2007
  • ISBN: 978 91 7355 025 3

Våra böcker hittar du hos välsorterade bokhandlare - lokalt och på internet.
Aftonland

Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist (1891-1974) föddes i Småland som sonen till en järnvägsanställd och växte upp i ett djupt bibliskt, gammalkyrkligt hem i Växjö. Under gymnasietiden blev han alltmer kritisk till denna världsförklaring och övergav den till förmån för utvecklingsläran. Trots detta kunde han aldrig släppa tanken på att Gud inte kunde finnas, och han återkom ständigt till detta tema. Ännu hans sista lyrik kom att kretsa kring vad han kallade den tomhet som fyllde hans hjärta. Lagerkvist blev ledamot av Svenska Akademien 1940, filosofie hedersdoktor och nobelpristagare i litteratur 1951. Han avled 1974. Läs mer